Home » , , » Ini Punca Nafas Berbau Walaupun Sudah Berus Gigi

Ini Punca Nafas Berbau Walaupun Sudah Berus Gigi

Posted by Amer Jaya | on Isnin, 20 Ogos 2018

Ada Petua tak nak hilangkan nafas berbau? Kenapa Mulut Aku Berbau?, Mesti ramai dari kita mengalami masalah nafas berbau dan juga mulut berbau. Perlu untuk kita tahu sebab dan punca mulut berbau atau nafas berbau. Kepada mereka yang mengalami masalah mulut berbau atau nafas berbau walaupun sudah sering menggosok gigi tapi masih juga berbau. Mesti ada something wrong dengan korang. Ok ikuti penulisan di bawah ini sebab dan cara mengatasi mulut kita berbau


Kafein 
Korang suka minum kafein mahupun kopi? Dah boleh stop amalkan dah. Minum kopi akan menyebabkan mulut menjadi kering dan akan menyebabkan mulut kita berbau. Jadi, berpada-padalah minum air kopi ya. 

Lidah Tidak Diberus dengan Bersih 
Kalau dulu aku ada masalah ini. Aku tak dapat nak berus lidah dalam-dalam sebab rasa nak termuntah. Dan sakit pulak tu. Tapi tahukah anda, punca utama mulut berbau adalah disebabkan cara kita memberus gigi tapi tak berus lidah dengan bersih.  Lidah kita mengandungi lebih banyak bakteria (sisa makanan) dan akan menghasilkan bau pada mulut kita. Jadi, rajin rajinkanlah memberus lidah. Nanti akan terbiasalah tu. 

Gigi Berlubang 
Yes. gigi berlubang. Gigi berlubang menyebabkan makanan yang kita makan akan melekat dengan mudah disitu dan menyebabkan mulut berbau. Jadi, kalau ada gigi lubang tu, seeloknya pergi berjumpa dengan doktor untuk process mencabut ataupun menampal.

Sebab-sebab lain mulut berbau adalah sakit gusi, demam/selsema,tonsil tekak, merokok dan banyak lagi. Tak gosok gigi punca utama mulut berbau.Kalau rasa nafas kita masih berbau. Seeloknya amallah detox lemon. Mungkin dengan cara itu boleh mencuci dalaman badan kita. 

Thanks for reading & sharing Amer Jaya |

Previous
« Prev Post

0 Comments:

Catat Ulasan

Comment Anda ?

Popular Posts

AVENGER TEAM

ABOUT ME   |  CONTACT  |  DISCLAIMER
Image may contain: 1 person, smiling
I dont really enjoy blogging but I do love nagging around so why dont i convert it in a good way instead?. I'm not just a blogger, but I'm a traveler and a trader from Kuching. Read more here. Contact Me  amerjaya2016@gmail.com

Bebelan Bertubi