Home » » 3 Tips Terus Bersemangat Berblogging

3 Tips Terus Bersemangat Berblogging

Posted by Amer Jaya | on Ahad, 2 Disember 2018

Adakah anda pernah mengalami masalah mood berblogging ke laut cina selatan? Saya selalu menghadapinya. Sebab tak nak berblogging atas faktor busy dengan kerjaya, hampa tiada pembaca dan pengomen tegar terus malas nak berlogging. Itu Semua alasan sahaja. Naikkan semangat berblogging anda dengan 3 cara saya amalkan. P/s kadang-kadang saya kelaut cina selatan juga.



1. Matlamat yang jelas. 
Wow berblogging pun perlu matlamat yang jelas. Haha. Kena lah wei. Setiap pagi korang godek balik matlamat berblogging korang. Bila tengok terus korang bersemangat balik nak berblogging. Antara matlamat yang anda boleh guna ialah: 

i. Nak pageviews naik 1k untuk bulan ini. Next month 2k dan seterusnya. 
ii. Nak update blog sehari at least 2 posts, 3 posts, dan 4 posts. 
iii. Nak target 1k follower bulan ini. 

Ikutlah matlamat apa yang akan membuat korang termotivasi. Duit? Blog Review mahupun blog famous. eherm. 


2. Buat Group Whatsapp Blog. 
Wei apa gila buat group semak do. Wei, ni group ada hang ja dalam group tu bertajuk contoh Amerjaya Blog. Dalam group tu, bila kau ada idea tapi kau masih bekerja atau belum dapat focus berblog. Kau tulis atau jot down idea kau tu dalam whatsapp blog. Contoh: 

Tips untuk duit tepi: 
i. Setiap orang nak aku tolong kena bayar. 
ii. Orang tumpang kereta aku kena bayar keta sekian. 
iii. Tolong buat assignment lepas tu charge dia harga yahudi. 

Nanti bila dah ada masa, on laptop, buatlah karangan penuh untuk idea kau kat atas tu. 

3. Ada ruangan berblog sendiri. 
Dalam bilik wajib kena ada ruang berblog sendiri. Ruang khas. Dekat dinding printkan post kau yang meletup tu dan tampal kat dinding. Tampalkan kata-kata semangat untuk terus berblogging. Kalau nak gempak lagi beli Pc khas untuk berblogging. Berapa je harga pc satu set. Dalam Rm400 below macam itu. Tak perlu beli i5 mahupun keatas. Beli biasa-biasa sahaja macam duolcore. 

Oh ya, selalunya kan, faktor orang malas berblogging juga malas nak cari gambar untuk letak dalam blog. Apa susah? Ambik je dari laman web free share gambar. Laman web tu mengalu ngalukan anda guna gambar tu tanpa citation or letak kredit. Contoh laman web free usage of image is Pixabay.com. 

Good Luck. 

Banyak manfaat berblogging ini. Akan ku kupaskan ke next entry. Kenapa orang suka berblogging. Stay tune. 

Thanks for reading & sharing Amer Jaya |

Previous
« Prev Post

1 Comments:

Popular Posts

AVENGER TEAM

ABOUT ME   |  CONTACT  |  DISCLAIMER
Image may contain: 1 person, smiling
I dont really enjoy blogging but I do love nagging around so why dont i convert it in a good way instead?. I'm not just a blogger, but I'm a traveler and a trader from Kuching. Read more here. Contact Me  amerjaya2016@gmail.com