3 Tempat Makan Best Di Melaka 2019

10:19:00 PG Add Comment
3 Tempat Makan Best Di Melaka. Wei banyak mer kedai makan dekat Melaka. Well. Aku tak sempat. So, aku tahu 3 tempat ini sahaja. Tahu tak susah nak cari kedai makan kat sini? Ye lah nak mai sini, mesti lah nak makan benda sedap-sedap. So bawah ini aku share 3 tempat aku dah pergi. Memang sedap. Lepas tu kan, kes dia, aku google tempat best makan, pergi-pergi je penuh, pergi je habis dah. Gila, mental. Dah lah lapar.

So bawah ini 3 tempat yang aku pi memang tak berapa nak ramai orang. Santai-santai ja kita pun tak stress. Contohnya aku dah pi lah ke Roti Canai Arang tu. Ramai dowh orang. Dengan parking nye limited. Dengan service slow. Orang bebaris nye panjang macam apa, orang yang makan duduk lama-lama pulak tu. Erh kenapa aku cakap pasal kedai ni. Ye la, tak dapat makan roti canai arang lah ni. 



1. Warong M.Y Air Leleh
Untuk breakfast boleh pergi dekat sini. Serious tak ramai orang. Aku jumpa kedai ni, time aku on the way ke satu tempat. Tempat ini pun tak jauh dari town/bandar. Yang penting murah wei dan berbaloi. And sedap, lidah aku cakap sedap. Pi lah :D 




2. Asam Pedas Pasar Borong. Asam Pedas Sedap Di Melaka.
Ok aku tahu, dah sampai melaka ini mesti korang macam rugi tak makan asam pedas. Dulu aku tak reti makan ikan pedas, tapi bila tengok member order asam pedas yang berasap asap dalam mangkuk. Bau dia memang menyengat. Aku siap buat second order. padahal dah makan. Ok cut the crap. Kedai asam pedas mana sedap? Aku setiap kali pergi melaka aku suka perkena Asam Pedas di Asam Pedas Pasar Borong. Aku selalu lepas kedai-kedai tepi pagar tu. 

Asam Pedas Sedap



3. Mukmin Ikan Bakar.
So, kalau teringin nak makan seafood. Bolehlah datang ke tempat ini. Banyak lagi kedai-kedai lain. Bagi aku oklah. Eatable. But bit expensive. Makanan laut kan. Mane nye nak murah wei, 

Ok itu saja perkongsian aku untuk kali ini. Next time aku tak pening dah kalau nak naik Melaka. Breakfast sedap aku dah tahu nak pi mana. Tak payah nak stress beratur panjang tunggu makan, tunggu order, tunggu meja. Stress wei, padahal nak pi bercuti. 

6 Tempat Wajib Pergi Di Melaka 2019

10:02:00 PG Add Comment
A must visit place in Melaka. Tempat perlu pergi di Melaka. Wahai pembaca blog sekalian. Kali ini aku nak kongsikan kisah aku travel ke Melaka. Pergi saja-saja je bukan nak bercuti sakan pun. Untuk entry ini aku nak share lah tempat-tempat wajib pergi kalau dah sampai melaka. Kalau dah pi kat situ ok kira kita dah capai travelgoal ke Melacca dah. Tempat mana tu? 


1. Afamosa 
Haha. Maaflah. too common. Kalau nak sampai Melaka. ni lah kena terjah dulu. A Famosa. Dekat sini ada muzium kapal tu jugak just kena jalan sikit. Sok ambik lah gambar-gambar buat kenangan. Nak parking kereta, waze ke Dataran Pahlawan, dan parking kat belakang Shopping Mall Dataran Pahlawan Melaka tu. 

2. Pantai Klebang. 
Ni pun antara wajib terjah.  Waktu malam memang layan. Sebab ada pasar malam dekat sana. Kalau pergi pagi suasana tenang sikit. Sebab tak ramai orang. 

3. River Cruise Melaka
Haa. Ini pun wajib jugak. Mesti try sekali. Seumur hidup aku. Aku dah naik 2 kali. Jemu jugak lah second time naik. So harga bayar river cruise Melaka tu berubah ubah dah. Sekarang dah dalam rm27 camtu sekepala. 

4. Bangunan Taming Sari 
Bangunan yang berputar tu. Kita masuk capsule dia dari bawah. Capsule tu akan berpusing pusing sampai kita naik ke atas. Bangunan ini tak jauh dari Afamosa. Boleh jalan kaki sahaja.



5. Jonker Walk Melaka. 
Nak pergi sini, kau boleh waze je ke Cendol Kampung Hulu. Akan bawa kita ke Jonker Walk Melaka. Sambil tu boleh makan Cendol Kampung Hulu yang viral tu. 

6.  Asam Pedas Pasar Borong. 
Aku ada ramai member kat melaka ni. Bila aku mai ke melaka ja. Mana tempat best makan asam pedas? Dorang bawak aku ke Asam Pedas Pasar Borong. So, memang aku berpuas hati makan asam pedas kat sana. Kat pasar borong tu banyak kedai, better ambik yang sebelah kiri. 






Itu untuk tempat wajib terjah dah aku share. Good Luck. :D Jika ada tempat best lagi boleh lah share kat ruangan comment. 

Misi Tahun 2019 Terjah Taipei Taiwan dengan Bajet yang Murah.

11:44:00 PTG 2 Comments
Azam saya tahun ini memang nak melancong jauh-jauh. Tapi, tiada rezeki lagi. Jadi aku nak focus melancong kat dalam Malaysia. Tapi, tak salah jika aku tanam azam nak melancong ke luar negara juga kan. So, aku pilih nak travel ke Taipei. Kenapa Taipei? Entahlah. Aku ni obsessed belajar bahasa mandarin. Bila tengok drama taiwan ni wow, mandarin dia boleh tahan susah nak faham. Lama-lama boleh juga aku cuba faham. Wei aku serious ni pi Taipei Taiwan ni.


Macam biasa sebelum aku nak ke suatu tempat ini. Memang aku buat survey mantap tak nak rugi punya lah wei. Tak nak tertinggal mana-mana tempat menarik. Aku nak travel sebajet bajet yang mungkin.  Aku dengar ada flights to tapei murah murah dekat. Jum usha. Mana-mana yang dari johor or berdekatan area johor boleh gak terbang guna Singapore Airlines. Tahu kan airport singapore gempak macam mana. Menyelam sambil minum air. Pi singapore lepas tu terbang ke Taipei. Wahh

Image result for taipei

Sumber Gambar : Google

Tahu tak, dekat taipei ni ada bangunan macam pucuk rebung tu. Yang antara tertinggi di dunia. Dari tahun 2007 lagi aku amaze dengan bangunan ini. Setiap new year je mesti aku tengok countdown Taipei dekat youtube. Bangunan tu macam nak terbakar dah dorang dok bubuh bunga api. Luar biasa design dia.

Image result for gaung taroko
Gaung Taroko 
Sumber Gambar : Google

Dekat Taipei ni ada satu gaung yang unik iaitu Gaung Taroko yang mengagumkan seluas 120,000 hektar dan menjadi rumah kepada beberapa flora semula jadi paling cantik di negara ini. Dengan tebing setinggi 3,700 m, dinding ngarai marmar, air terjun berbuih, denai pengembara berjalan kaki dan mata air panas, Gaung Taroko menyediakan tempat pelarian semula jadi yang indah daripada kesibukan Taipei. Keajaiban geologi ini boleh dikunjungi dengan menaiki bas dari kota pantai timur Hualien, yang berada dua jam perjalanan menaiki kereta api dari ibu negara.



Banyak lagi tempat best kat Taipei yang ramai orang kita tak tahu. Kat sini ada sebuah muzium istana negara yang wajib terjah. Korang tak minat muzium pun akan fall in love ngan muzium tu. Cuba lah google sikit muzium ini. Oh ya jangan lupa dekat taipei ni ada Zoo Taipei zoo terbesar di asia. Kepada peminat haiwan-haiwan digalakkan pergi ke sini sebab terdapat banyak haiwan disini termasuk haiwan tempatan dan haiwan dari Afrika Australia dan banyak lagi.  Setakat ini pameran paling popular ialah Rumah Panda Gergasi, yang diwujudkan selepas kerajaan China menghadiahkan dua ekor haiwan dilindungi ini kepada zoo sebagai tanda perdamaian kedua-dua negara. P/s dekat Zoo Kuala Lumpur pun China ada bagi kan?  hihi. Tapi nak juga tengok kat Taiwan punya.


Related image
Dihua Street 
Sumber Gambar : Google

Dihua Street di tengah-tengah Taipei adalah tempat yang hebat untuk mendapatkan gambaran Taiwan lama. Mengekalkan antara seni bina purba terbaik di kota ini, Dihua Street membawa korang berjalan ke masa lalu. Pasar Dihua ialah tempat yang menarik untuk mendalami beberapa sejarah dan budaya kota ini. Semasa Tahun Baharu Qamari, jalan ini dihidupkan dengan warna, makanan dan kemeriahan. Bersedialah untuk menjamu selera apabila peniaga dan penjual makanan memberikan sampel percuma produk diorang. Korang juga boleh pergi ke Taman Botani yang cantik. Terletak di kawasan bergaya Taipei, taman ini mempunyai beberapa spesies tumbuhan rimbun, haiwan yang dilindungi seperti burung pucung malam Malaysia dan taman bertema zodiak yang sesuai untuk berehat dan bersantai. Jika taman ini sendiri tidak cukup, Muzium Negara Taiwan, terletak kurang 10 minit dari sini, adalah pilihan yang baik.

Image result for taipei halal

Sumber Gambar : Google 

Taipei ni pon senang nak cari makan sebab salah satu destination orang muslim untuk pergi bercuti. Ada kedai-kedai yang halal banyak di sana so korang tak perlu risau. Sesuai jugak untuk bawak family so korang leh bonding time-time cuti ni kan. Haa lagi satu aku nak ingatkan kat korang nama airport kat taipei ni ialah Taiwan Taoyuan International Airport so korang janganlah salah airport nanti kay. Hahaha. Macam boleh silap airport lak. Tapi takpe, make sure passport korang valid and lets go to Taipei.


So. Ada lagi tambahan tak? Ini hanyalah idea tempat-tempat yang aku nak lawat di Taipei nanti. Takdelah takde idea nak pi mana kan kan kan. So, doakan aku betul-2 diberi rezeki melancong taipei ni. Dapat action sikit dengan mandarin aku yang slang Taipei ni ha. Hehe. Itu saja perkongsian aku untuk kali ini, 

Percutian Paling Bajet Aku ke Universal Studios Singapore USS RM245! 2019

10:08:00 PTG 2 Comments
Tips Percutian Paling Bajet Aku ke Universal Studios Singapore USS RM245!. Ye percayalah dengan RM245 anda boleh ke universal studio singapore. Ini memang plan last minit aku dengan member-member aku. Member aku ajak memandangkan aku memang selalu ke Singapore. Jadi aku cuba sedaya upayanya untuk pergi secara bajet. Short and sharp. 


Aku pergi ke USS kali ini menggunakan pakej dari tourtravel ini. Agak ok. Tetapi kalau korang nak lebih jimat korang boleh beli sendiri tiket online dekat laman web uss itu sendiri. which is cheaper. Lepas dah ada tiket, korang boleh beli sendiri tiket bas pergi dan balik ke USS kat station bus larkin. So dalam post ini aku akan terangkan pakej travel ini. Most of agen travel ini akan suruh kita berkumpul di Tune Hotel Danga Bay. 


P/s ini cara isi borang pass nak masuk singapore. Aku tak malu dok tak tanya stranger 
camne nak isi borang tu. Lama wei tak pi jadi aku lupa. 

So kalau korang ade transport, korang boleh stay kat hotel yang jauh sikit dari tune hotel danga bay tu. Sebab hotel sekitar danga bay tu mak datuk mahal. Jadi, trivago kan ada. So aku menginap di H Hotel semalam dalam RM70 sahaja. Double bed with private bathroom. 

Asal aku membebel panjang2 ni. Short and sharp. Aku nak explain tour ni Amitravel.my . So aku dah contact agent ni aku nak pergi hari sekian sekian. So, dia tolong aku beli tiket uss dan tiket bas sekali. So bawah ni check list. 

1. Pagi nak ke USS. Touragent ini akan suruh kita berkumpul di perkarangan danga bay. Bas akan gerak pukul 0730H. Siapa lewat tinggal. 
2. Makesure korang ada contact agent travel korang tu. Incase korang nak pass masuk Singapore. Tapi, nanti-nanti driver bus akan bagi sorang-sorang siapa yang tiada. No worry. Hari itu aku cuak gak xde pass putih tu. 
3. Masuk ke Immigration Malaysia, Tips, pilih lane yang tak ramai orang. Kalau boleh masuk lanes for all passport or  lane yang sebelah kiri sekali untuk lalu chop passport tu. 
4. Jangan bawak rokok lebih 19 batang tak silap aku. Jangan bawak chewing gum. 
5. Sama juga di Immigration Singapore, pilih line tepi sekali and line for all passport. 
6. P/s Bas balik pukul 6PTG. So better main puas-puas sebelum pukul 6 petang ok?

Ok itu untuk pegerakan ke Universal Singapore. Sekarang dah sampai ke Universal Singapore. 
1. Makesure korang print tiket yang travel agent korang bagi kat korang tu. Macam kes aku, aku tak print sebab agent bagi last minit. So aku pakai telephone je. Problem terjadi bila pihak USS tak dapat scan Barcord. Tapi nasib baik lah aku masih simpan yang PDF yang clear punya. 
2. Aku tahu, nak masuk USS tu pasti korang nak gambar kat USS globe tu. Untuk kenangan. Better jangan bazirkan masa kat situ . Ambik sikit-2 je gambar. Terus masuk ke USS. Trust me jangan buang masa. 
3. Dah masuk USS. Terus berlari*** ke Jurassic Park Rapid Adventure. (Ambik maps time masuk USS ni untuk tahu location) 
4. Dah lepas main Jurassic Park terus berlari ke game The Mummy (Revenge of The Mummy) 
5. Dah settle terus berlari pergi ke Transformers. 
6 Settle transformer baru pergi ke Roller Coaster Sci Fi City. 



Hari aku pergi tu memang ramai gila orang. Jadi, aku yang selalu pergi USS ni memag berpengalaman lah. Memang aku berlari lari berkejaran je dalam USS tu. Sebab aku nak member aku merasa main semua game dalam USS tu. So, member aku berpuas hati. Tapi paling sedihnya. Aku main game transformers. Masuk pukul 2 petang. Pukul 5 lebih camtu baru dapat ride. Serious lama wei tunggu. 

So ikut tips aku. Time pagi baru sampai tu jangan bazirkan masa main kat globe. Jangan bazirkan masa main game budak-2 kat depan2 tu macam madagaskar, shrek adventure 5d. Unless korang ade bawak-2 kanak-kanak. 



Untuk makan, kali ini aku tahan perut tak makan. Selalunya kalau aku pi aku akan makan. Haha dulu-dulu pergi dengan family. Family belanja. Tapi sekarang pakai duit sendiri. Makan nasi beriyani kat USS je dah 20SGD bersamaan RM50 malaysia gitu. So nak save duit jangan makan. Breakfast siap-siap kat johor. Makan kfc ke. 

So untuk souvenir? Bapak mahal. Jadi aku bagi tips. Kalau korang nak beli souvenir dalam USS tu silakan. 3x souvenir 21SGD. Aku terbeli. Lepas itu aku jalan-jalan kat area GLOBE USS kat luar tu. Ada kedai-kedai kecik tepi tu tak jauh dari tebing laut. Dekat situ serious souvenir Singapore murah. 6x souvenir 4SGD sahaja wei.  Fridge Magnet yang lawa pulak 10SG 4X. Ahhh Gilalah. rasa nyesal pulak beli souvenir dalam USS haha. 

So itulah tips aku. Yang tak berapa nak short and sharp. Sebarang pertanyaan boleh ditanya di ruangan comment. 



Tips Mudah Untuk Melancong Murah dan Bajet

11:57:00 PG Add Comment
Tips Mudah Untuk Melancong Murah dan Bajet. Assalaammualaikum dan selamat tahun baru pembaca blog. Pernah tak terfikir macam mana seseorang itu boleh pergi melancong selalu? Banyak betul duit dia. Dorang duit lebih kurang macam kita je. Just, dorang lebih bijak mengatur perbelanjaan mereka untuk kesana kesini melancong. Tahun 2019 ini adalah tahun melancong aku. Jadi? Aku nak share beberapa tips untuk ada duit mencukupi untuk melancong. 



1. Melancong dalam kumpulan. 
Dulu kalau boleh aku nak melancong seorang diri. Lebih peace of mind and mencabar. Tapi? Ada tak aku melancong tu? Haha. Paling komang pun aku berjalan di bandaraya Kl sorang-sorang. Tu je lah achievement aku. 

So, melancong secara in group ini memang membantu sangat dalam kurangkan bajet perbelanjaan melancong kita. Contohnya, duit minyak kereta boleh dikongsi-kongsi. Duit tol juga boleh share bayar. Kalau seorang bayar memang koyak juga. Duit hotel lagilah best boleh bahagi empat untuk satu bilik hotel. Tapi pandai-pandai korang lah tak kantoi dengan pihak hotel haha. 

2. Book Hotel Awal. 
Tahu, lama lagi nak pi. Tapi set satu tarikh. Dimana tarikh tu ramai boleh cuti. Macam kes aku, cuti tahun baru cina menjadi target. Tak tahu sama ada jadi ke tak. Aku tetap book hotel online awal-awal. Biarlah takut burned. At least kita dapat harga yang murah. Jika book awal satu bilik hotel boleh dapat dengan harga RM50 semalam. Kalau last minit beli, memang kau kena bayar lebih lah untuk hotel. P.s lagi pun untuk book hotel, tak payah bayar dulu, nanti tiba dekat counter hotel baru bayar. Gunalah booking.com. 

3. Bekal Makanan Segera. 
Ok ni terlampau bajet. Kalau jalan-jalan kat malaysia tak perlu kot nak berbekal ni. Tapi kalau luar negara, kena gak do. Memang breakfast kat kedai biasa kat luar negara kalau area asean ok lagi. Kalau dekat europe? Haha. Bajet breakfast boleh bayar penginapan hotel di Malaysia semalam.

Makanan yang korang boleh bekal seperti biskut oat tu, coklat bar, untuk alas perut. Selalunya lunch dan dinner je berbaloi nak makan kat restaurant bila time melancong ni. 


Oklah sofar itu sahaja perkongsian saya. Mudahakan kita semua dipermudahkan urusan dimurahkan rezeki untuk melancong ke serata dunia. 




Tips Memilih Warna Kereta Untuk Dibeli. Tips untuk yang Keliru.

12:23:00 PG 5 Comments
Tips memilih warna kereta yang sesuai. Teringat dulu waktu aku mula-mula bekerja. Pergh. Pening wei nak buat pilihan. Pertamanya, confuse nak beli kereta apa, kalau ikutkan hati nak beli je yang paling maximum kita boleh bayar bulan-bulan. Last-last atas nasihat orang ramai kita pun pilih kereta mampu milik. 
tips pilih warna kereta










Dah tahu kereta mampu milik. Kita pening pulak nak type ada. Standard ke atau advance. Dah tahu type apa. Aduh lagi pening. Pilih warna. Takut nanti menyesal pilih salah warna. Dibawah ini aku kongsikan tips mem
ilih warna kereta. 

1. Pilihlah Warna Kegemaran. 
Selalunya, orang akan pilih warna kegemaran. Aku? Aku walaupun minat warna biru, aku tak adalah nak terus ambik warna biru. Aku akan pilih warna kegemaran kedua mahupun ketiga. Asalkan color tu warna kegemaran kita. Yang nak pakai kereta tu kita. Jadi? Pilihlah warna yang sesuai dengan jiwa kita. 

2. Tengok Warna Kereta tu Bila dah Dimodified. 
Kadang-kadang confuse jugak. Eh putih lawa, hitam pun lawa, silver boleh tahan. So? Cuba search facebook atau google. Kereta korang nak beli tu dalam warna yang korang nak beli. Contohnya black bezza modified dan white bezza modified. Tengok, mana yang lebih lawa bila modified. Dalam kes aku, masih gak rambang. So kalau dah rambang, better pilih hitam. Warna selamat. Haha.



3. Long Term Effect atau Kesan Jangka Panjang. 
Fikir juga long term effect dia. Kalau pilih kereta hitam, memang panas sebab serap haba. So kalau tak nak panas, kena pakai tinted yang berkualiti habis lah. Paling murah pun rm600. Kalau ada rezeki lebih memang aku nak pakai. 

Tu kalau hitam. Kalau yang pilih colour putih pulak. Kena rajin jaga kereta tersebut. Kalau tak jaga, tak basuh selalu, mulahlah kereta itu menguning. 

Untuk color lain pulak seperti merah, silver mahupun biru. Kena rajin jaga juga. Kalau tak, color mudah faded ataupun pudar. 


Jadi, selamat memilih warna kereta. Nanti jangan menyesal tak sudah ye. 

Tips Buat Duit Lebih Atau Side Income 2019

10:51:00 PTG 2 Comments
Tips Buat Duit Lebih Atau Side Income 2019  Tips ini buat duit dengan handphone pun boleh kata orang. Anda kebanyakkan tips ini buat dari rumah pun boleh. Zaman sekarang ini, ramai yang tak boleh duduk dia. Kalau duduk diam, macam mana nak buat duit lebih untuk simpanan. Duit gaji bulanan pun cukup-cukup makan. Jadi disini aku nak share beberapa tips untuk mendapat duit lebih. 

Tips Buat Duit Lebih Atau Side Income 2019


1. GRAB. 
Ya ramai yang sudah tahu dengan GRAB anda boleh jana duit. Macam mana nak daftar grab? Seach je online cara untuk daftar grab. Daripada anda bayar saja saja bulanan kereta anda. Baik anda jadikan kereta anda untuk buat GRAB. Tiada masa? Hujung minggu kan ada. Lagi-lagi yang duduk area bandar tu. Pemintaan GRAB sangat tinggi. 



P.s Dalam anda driving GRAB tu, ape kata anda promote barang business korang tu seperti mini pendrive, perfume dan lain-lain. Kalau tak, letak je pamplet kat area seat penumpang belakang. Kalau dia boring-boring ada lah dia baca pamplet mengenai barang business korang tu. 


2. Menjadi Seorang Blogger. 
Menjadi seorang blogger ni kena kental sikit. Jangan menaip sikit je, orang tak baca terus nak sentap. Huhu. Aku mengata diri sendiri. Dunia blog ini sangat luas. Bila kau tak banyak ilmu, tak pandai manage masa, blog kau akan kelaut. Even aku sendiri pun kelaut. Itu maksudnya, aku tak berdisiplin dalam dunia blog ini. 

Menjadi seorang blogger ini korang kena creative dan perlu banyak membaca. The more you read the more idea you can share with people. Tak gitu? 

Bila blog korang dah banyak pageview ramai pelanggan datang bertandang. Maka datanglah syarikat gergasi seperti lazada, zalora, dan sewaktunya dengan nya berminat untuk beriklan di blog anda. Sudah terjadi di blog aku ini. 


3. Buat Business Online. 
Ini aku selalu terfikir nak buat. Tapi masa tiada. Jadi aku letak juga dalam ini. Nak dapatkan supplier? Dalam lazada berlambak supplier. Korang just tanya dengan seller tu kalau korang nak beli secara pukal dapat diskaun tak. Bila dah dapat diskaun, korang jual lah barang-barang yang korang dapat harga murah tu kepada rakan-rakan sekerja, mahupun rakan-rakan di facebook. 

Contoh, mini pendrive dalam lazada RM10. Kalau beli secara pukal dapat RM8 contohnya. Beli 10unit dan postage pun sekali harung RM3 je untuk 10 unit tu. So modal RM8x10=80RM tambah postage RM83 semuanya. 

So jual kat member-member atau follower dekat instagram RM15 free postage. Postage pun dalam RM3. RM15-(modal 8rm+rm3 postage) = So untung dapat roughly RM4.  RM4x10=RM40. 

Tu kalau postage. Kalau kawan-kawan sekerja atau university yang beli. Terus dapat RM4+RM3=RM7.  7x10=RM70 untung bersih. 

Itu contoh sahaja untuk yang baru bermula berjinak business ini. 


4. Sewa Bilik dalam Rumah. 
So, korang dah ada rumah. Tapi anda kena stay dekat rumah tu sebab anda perlukan tempat diam. Jika anda masih bujang. Apa kata sewakan bilik yang kosong tu kepada orang. Katakan satu bilik korang sewa RM200 sekepala. Maximun 2 orang dalam satu bilik. Korang ada 3 bilik dalam rumah korang. Bilik masteroom korang duduk. Bilik 2 lagi tu korang sewa. 2 bilik korang dah dapat 800RM jika ada 4 orang penyewa.


Banyak lagi cara untuk cari duit lebih atau side income ini. Tapi aku masih belum mencuba. Lain-lain side income yang korang boleh cuba ialah. 

1. Tukang review di instagram. 
2. Letak iklan di kereta. Sanggup ke? 
3. Buat video di youtube. Ni aku tengah usahkan. Just belum ada idea. 
4. Ambik upah buat research atau assignment budak U. 

Jika anda ada idea lain untuk jana income dari rumah sahaja. Mohon di share di ruangan comment dibawah. :D


Aircooler Sejuk Macam Portable Aircond ke?

12:19:00 PG 1 Comment
Sejukkan bilik dengan aircooler. Aircooler Sejuk Macam Portable Aircond ke?  Soalan yang selalu bermain dikepala. Waktu mula-mula bekerja. Ada bilik sendiri. Mesti nak beli macam-macam kelengkapan bilik tempat kita diam. Macam aku ini selalu berpindah randah. Jadi it a must to buy something that ease me to move from one place to another. Seperti tv aku akan beli yang size sederhana. Dan juga aircooler. Aku dulu ingatkan aircooler ini angin yang keluar sesejuk air di bilik mandi. Tapi? Hampeh. 


Tiadalah hampeh. Tapi just tak seperti yang aku bayangkan. Macam kat kedai mamak tu kan ada kipas angin yang keluar wap air tu. Itulah expectation aku. Tapi bolehlah. Diwaktu kepanasan hangat cuaca. Aku boleh buka aircooler ini untuk menyejukkan bilik. Fungsi aircooler ini just nak membasahi udara dalam bilik ja. Dia tak menyejukkan macam aircon. 

So udara dalam bilik panas. Buka je aircooler ini. Boleh menambah air dalam udara so udara lebih nyaman dan sejuk. Selalunya kalau panas, aku akan bukak aircooler ini dan direct kena ke badan aku. Sejuk wei. 

So kepada anda di luar sana yang masih keliru. Sama ke aircooler dengan portable aircon. Tidak sama sekali ya. Kedai senheng siap warning aku lagi yang aircooler ini tak sejuk mana pun nanti jangan bagi balik kat kami once dah beli haha. 

Aircooler ini dia pakai air. Kita kena refill atau tambah air sentiasa bila bekas air dia dah kering. Untuk udara yang lebih nyaman boleh letak ais cube. Tapi selalunya aircooler ini didatangi dengan 2 bottle of magic liquid apa entah. Letak je dalam peti ais bottle tu. Dah beku, letak dalam bekas aircooler. 



Untuk portable aircond ini. Macam aircond juga. Harga dia dalam Rm800 macam itu. Ikut berapa HP. Untuk bilik kecil boleh ambik 1.0HP je kot. Jimat tenaga elektrik. Untuk portable aircond ini macam aircond dinding itu. Kena buat horse atau getah paip untuk mengeluarkan haba panas keluar dari portable aircond itu. 

Tips Jimat Minyak Kereta 2019 | Campur Ron95 dan Ron97

12:04:00 PG Add Comment
Jimat Minyak Kereta dengan Campuran Minyak Ron95 dan Ron97. Aku dah lamak praktikan hal ini. Orang kata takut kereta rosak. Tapi apa sebab dia rosak? Minyak sama sahaja, just additive dia saja lain-lain. Aku ini seorang pengembara juga lah. Selalu begerak satu destinasi yang jauh. So, sambil-sambil aku makan angin memandu jauh-jauh. Aku pun buat uji kaji. 



Uji kaji yang aku buat ialah. Dengan mencampur minyak ron95 kuning dengan ron97 hijau.  Eh orang kata ron97 lebih bagus dan lebih save minyak. Eh minyak ron95 lah save jimat lagi. So aku dah buat 3 kajian. Iaitu dengan mengisi full tank ron95, full tank ron97 dan campuran ron95 dan 97. So dibawah ini aku share result dia.  



Ini adalah result untuk penggunaan minyak ron95 RM30. Berapa km dia boleh pergi? Oh ya uji kaji ini aku guna perodua bezza. Dia boleh pergi 185.4km. So kalau full tank RM50. Boleh pergi  dalam 250KM. Alamak untuk result ron95 ini bias sikit sebab saya tak buat full tank. hihi. 




Untuk RON97 full tank pulak RM50. Tak jauh pun boleh pergi. Boleh pergi sampai 228.1KM Sahaja. 



Dan ini adalah result untuk campuran Ron95 dan Ron97. Iaitu RM30 untuk Ron95 dan Rm20 untuk Ron97. Result dia ialah 305KM. Jauh tu kan dia dapat pergi. 




P.s Sampai sekarang saya masih amalkan campuran 2 minyak ini Kereta boleh pergi jauh. Untuk side effect. Aku tak pasti ada ke tak. Sebab aku memang ada baca-baca juga pasal minyak-minyak ni dekat google. Ada yang cakap tiada masalah. Dan ramai yang mengunakan teknik ini dan tiada masalah pada kereta mereka. Anda boleh try sendiri. dan google juga elok ke kalau campur minyak ron95 dan ron97.

5 Sebab Bestnya Memiliki Perodua Bezza

11:37:00 PTG Add Comment
Sebab Aku Perlu Beli Kereta Bezza. Teringat waktu aku mula-malu masuk alam pekerjaan. Aku dilema gila nak beli kereta apa. Untuk pekerja yang baru seperti aku kena lah bijak mengatur duit. Aku tahu jiwa muda aku ini perlukan hiburan. Jadi duit diperlukan sangat-sangat. Di bawah ini aku akan ceritakan 5 sebab best memiliki perodua bezza ini. 


1. Save Minyak Kaw-2/ Jimat Minyak. 
Seperti yang anda sedia maklum, kereta perodua memang lah save minyak. Tapi bezza ini sumpah berbaloi. Dah lah badan dia besar gedabak camtu tapi boleh juga save minyak. Seriously? Yes. Aku akuinya. Berbeza dengan kereta keluaran lain seperti Vios, City memang berasa sikitlah penggunaan minyak dia. 

2. Boleh tahan laju. 
Memang lah laju. Boleh je pergi 180kmh. Aku selalu lenjan kereta bezza aku sampai 180kmh. Tapi bahaya jugak. Rasa nak terbang jugak. Kereta ini tak padan untuk bawak laju. Bawak santai-santai ok lagi. Kelajuan ok untuk bezza ini ialah bawah 140KmH kot. 

3. Ruang Yang Besar. 
Semestinya. Ini sebab aku terus jatuh cintah. Rupa macam kecik tapi besar. Ruang letak bagasi atau bonet dia. Aduh memang memuaskan hati. Bayar murah tapi dapat benda yang sangat berpatutan. Bila nak pindah tempat kerja? Bezza? Tiada masalah. Rumah begerakku.

4. Design Yang Lawa. 
Ikut citarasa masing-masing. Bagi aku design bezza ini lawa. Comel. Tapi aku lebih minat design axia sebenarnya. Akan tetapi bonet bezza besar. Tanpa befikir panjang aku terus beli bezza. 

Nak modified sikit kereta tu. Tak makan banyak mana duit. Kalau rasa macam nak bagi lawa sikit kereta tu. Tambahlah body kit. Dalam Rm700 camtu dah lawak. Rim pula tunggu dapat bonus baru tukar rim yang selesa sikit. Senang nak lenjan di highway. Laju-laju nak kemana? 

5. Maintainance murah. 
Ini lah yang paling best. Dikala rakan-rakan seperjuangan tengah kusut fikir mana nak cari duit lebih untuk pelihara* kereta mahal aku ini. Tidak untuk aku. 

Untuk service kereta aku bezza aku. Aku hanya senyum sahaja. Service pun bajet below RM300. Baru-baru ini aku service 10,000KM baru RM170 macam tu. 

Bayar bulan pulak RM540. Senyum banyak lah. Lepas tu bila tiba birhtday kereta, bayar insurance dan roadtax. Below RM1.5K. 

Jadi. Kepada anda-anda yang dilemma untuk membeli kereta first car. Tak rugi memilih untuk memiliki kereta bezza. Bila pendapatan dah stabil nanti upgrade lah ke Audi. Haha. Tapi selalunya orang bila dah stabil dia makin jatuh cinta kat first car dia sebab dah selesa. Malas nak pening kepala. 

Itu sahaja bebelan aku pada malam ini.