3 Cara Wajib Dilakukan Untuk Mengecilkan Perut Buncit. Hari ini saya nak berkongsi 3 cara yang wajib anda lakukan untuk mengecilkan perut yang buncit. Perut buncit bukan disebabkan makan makanan ringan sahaja, pola makan yang tidak sihat juga menyumbang kea rah masalah perut buncit. Selain daripada itu, jarang melakukan aktiviti senaman juga boleh menyebabkan masalah perut buncit. Terlanjur buncit, susah untuk berpatah balik untuk memiliki perut flat atau rata. Harap dengan perkongsian saya kali ini boleh membantu anda yang mengalami masalah perut buncit. 3 cara wajib Kempiskan Perut Mudah seperti di bawah: 


1. Perbaiki Pola Makan.
Penyebab utama perut buncit adalah masalah konsumsi makanan yang salah dan tidak sehat. Jadi jika Anda ingin mengecilkan perut atau setidaknya tidak ingin menambah besar perut buncit Anda, maka tips berikut ini wajib Anda lakukan:

Makan Makanan Berserat.
Amalkan memakan sayur dan buah-buahan kerana makanan ini berserat dan boleh melancarkan percernaankita. Penyebab lain buncit disebabkan banyak lemak tertinggal di perut anda. Buah-buahan seperti pisang bagus untuk melancarkan pencernaan. 

Elak Makan Berat dan Berlemak.
Makanan berat seperti nasi, pasta atau mee dan juga makanan berlemak seperti makanan ringan, makanan goreng, ais-krim dan sejenisnya harus dan wajib dihindari. Karena makanan dan minuman inilah punca perut buncit. Kalau saya, saya akan kurangkan pengambilan nasi. Susah untuk pantang nasi. Kalau makanan lain boleh je. 

Minum Air Masak 8 Gelas Sehari
Dengan meminum air putih, perut anda tidak rasa cepat lapar dan amat membantu diet anda. Air masak juga boleh meneutralkan racun dalam tubuh badan. 


2. Bersenam
Cara ini sudah tentunya paling penting untuk mengecilkan perut. Tapi tak semua ada masa untuk bersenam dengan lama. Tak semua senaman dapat membantu mengecilkan perut. Jadi, disini saya ingin kongsikan beberapa senaman yang dapat mengecilkan perut. 

Senaman yang anda boleh lakukan pada masa yang singkat ialah sit up, squad, dan push up. Tiga jenis senaman ini memang membantu membakar lemak di bahagian perut. Jadi apa kata anda cuba amalkan satu ada dua senaman yang anda selesa buat. 

Senaman naik turun bangku juga bagus untuk membakar lemak di perut. Apa yang perlu anda lakukan ialah ambil kerusi tinggi paras lutut, naik dan turun di atas bangku/kerusi itu selama 1 minit. Kalau nak mencabar lagi, pasang lagu favourite dan naik turun bangku itu dari mula lagu sehinggalah tamat lagu tersebut. 


3. Minum Teh Hijau dan Air Detoks Lemon
Cara terakhir ini ialah minum teh hijau. Teh hijau memang membantu membuang lemak degil dalam tubuh badan. Jadi anda juga boleh membakar lemak seluruh badan dengan meminum teh hijau ini. 

Selain teh hijau. Anda juga boleh amalkan minum air detoks kerana air ini membantu menyingkirkan toksin-toksin jahat dalam badan.