Home » , » Tips Jimat Minyak Kereta 2019 | Campur Ron95 dan Ron97

Tips Jimat Minyak Kereta 2019 | Campur Ron95 dan Ron97

Posted by Amer Jaya | on Selasa, 4 Disember 2018

Jimat Minyak Kereta dengan Campuran Minyak Ron95 dan Ron97. Aku dah lamak praktikan hal ini. Orang kata takut kereta rosak. Tapi apa sebab dia rosak? Minyak sama sahaja, just additive dia saja lain-lain. Aku ini seorang pengembara juga lah. Selalu begerak satu destinasi yang jauh. So, sambil-sambil aku makan angin memandu jauh-jauh. Aku pun buat uji kaji. 



Uji kaji yang aku buat ialah. Dengan mencampur minyak ron95 kuning dengan ron97 hijau.  Eh orang kata ron97 lebih bagus dan lebih save minyak. Eh minyak ron95 lah save jimat lagi. So aku dah buat 3 kajian. Iaitu dengan mengisi full tank ron95, full tank ron97 dan campuran ron95 dan 97. So dibawah ini aku share result dia.  



Ini adalah result untuk penggunaan minyak ron95 RM30. Berapa km dia boleh pergi? Oh ya uji kaji ini aku guna perodua bezza. Dia boleh pergi 185.4km. So kalau full tank RM50. Boleh pergi  dalam 250KM. Alamak untuk result ron95 ini bias sikit sebab saya tak buat full tank. hihi. 




Untuk RON97 full tank pulak RM50. Tak jauh pun boleh pergi. Boleh pergi sampai 228.1KM Sahaja. 



Dan ini adalah result untuk campuran Ron95 dan Ron97. Iaitu RM30 untuk Ron95 dan Rm20 untuk Ron97. Result dia ialah 305KM. Jauh tu kan dia dapat pergi. 




P.s Sampai sekarang saya masih amalkan campuran 2 minyak ini Kereta boleh pergi jauh. Untuk side effect. Aku tak pasti ada ke tak. Sebab aku memang ada baca-baca juga pasal minyak-minyak ni dekat google. Ada yang cakap tiada masalah. Dan ramai yang mengunakan teknik ini dan tiada masalah pada kereta mereka. Anda boleh try sendiri. dan google juga elok ke kalau campur minyak ron95 dan ron97.

Thanks for reading & sharing Amer Jaya |

Previous
« Prev Post

0 Comments:

Catat Ulasan

Comment Anda ?

Popular Posts

AVENGER TEAM

ABOUT ME   |  CONTACT  |  DISCLAIMER
Image may contain: 1 person, smiling
I dont really enjoy blogging but I do love nagging around so why dont i convert it in a good way instead?. I'm not just a blogger, but I'm a traveler and a trader from Kuching. Read more here. Contact Me  amerjaya2016@gmail.com