Kenapa Perlu Ambik Vitamin C? Kesan kepada aku. Serious lah wei.

Kebaikan consume, ambil Vitamin C. Assalammualaikum salam sejahter pembaca blog. Aku nak share kat korang ni, lately aku consume vitamin C. Tu pun orang suggest dekat aku sebab bagus untuk elak demam dan kawal resdung. Aku ada resdung tapi tak berapa teruk la. So ade la pakcik bawang suggestkan kat aku. Ambik vitamin C. So aku beli lah vitamin C yang agak berbaloi. Iaitu Vitamin C Shakelee.



Vitamin C ini kalau ikut kajian ianya adalah sejenis protein yang memberikan struktur kepada tulang, otot, saluran darah dan rawan. Vit C ini penting untuk perlbagai fungsi fisiologi seperti pembetukan kolagen.Vitamin C ini sebenarnya antioksidans yang selalunya kita jumpa dalam buah-budahan dan sayuran.So di bawah ini adalah kebaikkan mengamalkan vitamin C setiap hari.

1.       Menguatkan imun system atau pertahanan semula jadi manusia.
Lepas je aku consume benda vit c ni. Memang susah aku nak demam sebab antiobody aku dah kuat kot. Selain itu, masalah resdung aku tak lah memuncak sangat. Masih lagi terkawal
Kalau demam je, aku akan consume vit c ini untuk mempercepatkan sembuh demam.
2.       Menurunkan paras kolesterol dalam badan. 
3.    Menurunkan pasa urik asid dalam badan.
So, kepada korang yang ada purik asid tinggi dalam badan, elok jugalah amalkan vit c ini membantu mengurangkan paras urik asid. So automatically boleh mencegar gaot.  Gaot ini disebabkan urik asid yang jahat ini lah.
4.    Membantu mencantikkan kulit.
Tentang ini aku tak nak comment sangat. Sebab, muka aku breakout she. Walaupun dah consume vit c ini. Mungkin take time jugak kot muka aku ni nak sembuh. Huhu. :D


Ok itu sahaja perkongsian aku untuk kali ini. :D

Catat Ulasan

0 Ulasan