Cara Betul Guna Perkataan Like, Likes,  Likes dan Alike.

Pernah tak bila anda nak taip perkataan like. Anda akan jadi ragu-ragu. Mana satu ejaan yang betul. Aku dulu pernah mengalami penyakit ini. Suka hati aku taip je she like to eat Bakso. Jadi, harini aku nak share dengan anda cara betull menggunakan Like, Likes,  Liked dan Alike.


Cara Betul Guna Like, Likes,  Likes dan Alike.

Like
Untuk ayat like. Ia berlaku buat masa sekarang (current time) ataupun perbuatan yang berulang yang anda selalu buat seperti mandi, makan breakfast.
Contoh ayat Like. I like to eat fried chicken. I like to go to Jakarta.

Likes.
Untuk perkataan Likes ini digunakan untuk third person. Tahukah anda apa itu third person? Kalau Saya(I) ialah first person,  Awak(You) ialah second person dan Dia (She, He, It) ialah third person dan it rujuk kepada benda tak hidup seperti buku, dan rujuk kepada haiwan seperti wuff wuff anjing. Verb berubah tambah S bila rujuk kepada third person.

Contoh ayat dibawah.
I like to eat fried chicken.
He/She/ It likes to eat fried chicken.
He/She/It loves to learn English.

Liked
Untuk word Liked ini selalunya digunakan untuk simple past tense. Benda yang baru atau sudah berlaku. Jadi, jika sesuatu pekara itu sudah habis dibuat, tambah word –d dibelakang verb.
I liked the fried chicken made by my mom. I liked the smell of the fried chicken. Its smell very good.

Alike.
Untuk perkataan alike menunjukkan sesuatu itu sama. Contoh ayat seperti berikut:
The brothers were very much alike. Apa pandangan anda dengan word Like like like ni. Haha.. Macam mana pulak dengan Likers dan Likes. Banyak yang confuse. :D